Hoola på Liseberg den 9 augusti 2011. (Foto: Mats Udde Jonsson)
  Hoola Bandoola Band
för sista gången

Spelar på Malmöfestivalen den
20 augusti


     

MALMÖFESTIVALEN. Efter fyra decennier sliter slavarna fortfarande vid Keops pyramid, och Halta Lotta frågar sig vem i hela världen man kan lita på. När Hoola Bandoola Band ger sig ut på en sista sommarturné är det politiska engagemanget lika brännande som när det begav sig på 1970-talet. Den 20 augusti spelar de på Malmöfestivalen.

– Det är fruktansvärt roligt att spela tillsammans igen. Vi har repeterat hela våren, så nu är apparaten inkörd och välsmord, säger Mikael Wiehe.
Hoola Bandoola Band splittrades för 35 år sedan, men genom åren har meritlistan utökats med några samlingsalbum och återföreningsturnéer.
– Vi frågade oss själva om det skulle vara kul att åka på turné igen och om det skulle finnas något intresse hos publik och arrangörer.
Svaret blev tveklöst ja, och resultatet blev nio konserter runt om i landet.
– Eftersom vi är ett gäng äldre herrar, som dessutom förlorat några på vägen, kändes det som att det var sista chansen. Nu går sista planet.
 
Texterna aktuella

 
Att Malmöfestivalen skulle bli ett av stoppen på turnén var en självklarhet:
– Det hade varit väldigt märkligt om ett av Malmös mest framgångsrika band inte skulle spela på festivalen när de återförenas efter 15 år.
Hoola Bandoola Bands texter från 1970-talet genomsyrades av en förhoppning om att den socialdemokratiska folkhemspolitiken skulle radikaliseras. Även om åren passerat revy så har bandets politiska patos varit intakt, och Mikael Wiehe menar att texterna fortfarande är giltiga:
– Vi är djupt eniga om hur man ska förbättra världen. Solidaritet och att makten ska komma underifrån har alltid varit viktigt för oss.
– Upproren i Nordafrika visar att texten till "Keops pyramid" tyvärr är lika angelägen än i dag. Och "Vem kan man lita på" är ständigt aktuell, det är bara att tillägna den Sven-Otto Littorin.
 
Meriterad festivalgeneral

 
Mikael Wiehe ser fram emot spelningen med Hoola Bandoola Band på Malmöfestivalen, men hade gärna engagerat sig mer än så:
– Det hade varit en spännande utmaning att vara festivalgeneral. Det är malmöiternas egen fest med ett program som ska angå så många som möjligt. – Dessutom är jag meriterad efter 30 år med Folkfesten i Malmö. Nappar inte ledningen på mitt erbjudande så väntar nog ett stilla liv som rosodlare för mig, säger Mikael Wiehe med ett skratt.
Hoola Bandoola Band spelar på Malmöfestivalens Stora scen vid Stortorget, lördagen den 20 augusti klockan 18.
 
Proggpionjärer
 
Hoola Bandoola Band bildades i Malmö 1970 med Mikael Wiehe, Björn Afzelius och Peter Clemmedson som bas.
Bandet upplöstes officiellt den 30 april 1976, efter att ha spelat in fyra album. 1996 återförenades bandet för en sommarturné, och 1999 gjorde man en minneskonsert efter Björn Afzelius bortgång.
Sommaren 2011 gör Hoola Bandoola Band ännu en återföreningsturné med nio spelningar.

Anja Degerholm, Lokaltidningen Malmö, 19 augusti 2011